Illustrator en vormgever Alex Rietveld uit Den Bosch laat zich inspireren door tatoeages en religieuze Iconen.

Daarnaast maakt hij uitbundige creatie van speelgoed en afgedankte materialen.

Een studie technische bedrijfskunde bleek na enkele jaren toch niet zijn ding.

Dus schoolde hij zich om tot grafisch ontwerper. Het maken van sculpturen van allerhande materialen dateert van een jaar of 8 terug. "Het is eigenlijk mijn hobby. "vertelt hij "Ik heb een tijd lang alleen maar dingen gemaakt. Nu ben ik iets meer bezig om het aan de man te brengen. Ik sta op kunstmarkten en exposities.

Een  van de creaties uit de begintijd heeft als titel Steampunk Baby. Het object heeft een babyhoofdje, een romp met een waaierkop en staat op wieltjes. Het is een bonte mengeling van voorwerpen. Alex: Ik ga voor mijn materiaal kringloopwinkels en rommelmarkten af. En soms koop ik dingen op marktplaats, zoals laatst een hele doos speelgoedsoldaatjes en tanks. Verder krijg ik spullen van vrienden en bekenden. En als ik op straat een bouwcontainer zie kijk ik even of er iets tussen zit.

Schetsen

Als hij aan objecten begint is nog niet duidelijk wat het gaat worden. Ik heb zelden een idee van tevoren. Ik heb verschillende objecten liggen en dan ga ik kijken dit past misschien daar bij. Tijdens het maken verandert het nog een stuk of tien keer. Dus het gaat puur uit mijn hoofd. Ik schets nooit. Op school maakte ik altijd mijn schetsen achteraf. De sculpturen zien er soms humoristisch uit, maar hij maakt ook macabere objecten.  Zoals babyhoofdjes met bloed of een bebloed schilderij  met echte messen erin.  "Aan wat ik maak, zie je altijd wel mijn stemmingen. "vertelt hij . Sommige heb ik gemaakt in wat donkere periodes. Het is voor mij een uitlaatklep. "En er valt nog iets op. Ogenschijnlijke vrolijk ogende beelden blijken bij nadere bestudering toch venijnige elementen te hebben, zoals doodshoofden en vaak opduikende wapens. In zijn werkkamer staat een ladekast met daarin verzamelde spullen om de objecten mee te maken. Ze zijn gerangschikt naar soort. Er zijn laden met dierfiguren, soldaatjes, geweertjes en veren., die hij bij het vissen heeft meegenomen.

Babypoppen

De werktafel ligt vol met materiaal en gereedschap. In het midden ligt het werktuig die hij het meest gebruikt, de dremel. Met deze minitool kan hij slijpen, schuren, snijden en boren. Alex "Ik heb hier bijvoorbeeld een beeldje van een kip. Daar heb ik het bovenstuk van afgeslepen en het onderlichaam van een baby op gezet, vastgeplakt met montagekit. Meestal ligt het hier op tafel vol, omdat ik van sommige dingen nog niet weet hoe ik verder ga  "Als hij alle onderdelen aan elkaar heeft gezet, giet hij er polyesterhars over heen. Dat houdt alles bij elkaar en werkt oneffenheden weg. Dan schildert hij de sculptuur meestal zilverkleurig met de spuitbus. "Ik heb bepaalde periodes. Ik heb een tijdje babypoppen gebruikt. Dan ben ik het zat en ga ik iets anders doen. En soms  is het gewoon wat ik toevallig heb liggen. En wat de kringloopwinkels verschaffen. Ik ben nu weer met een paspop bezig. Bij deze heb ik er toch weer de benen van af gezaagd. Het bovenstuk staat nu op een pilaar. Het wordt een soort cyborg. Ik heb er metalen delen op gezet van een kandelaar en van een oud stofzuigertje."

Cyborgs

In de woonkamer staan nog een paar van die cyborgs. Zoals een paspop zonder armen met metalen slangen, die de tepels voor het hoofd lopen in de buik, de baarmoeder zit een beeldje van Ganesh, de hindoeïstische God met olifant hoofd. In de kamer zijn verder een zelfgemaakte hanglamp en een staande lamp te zien. Alex "Ik wilde een keer toegepaste kunst maken. Ik heb al eens een 3D schilderij gemaakt met daarop allerlei speelgoed en andere objecten geplakt.  

Zo kwam ik op het idee om op die manier een lamp te maken. "Op de kap van de staande lamp getiteld Lamp Of War is het een drukte van belang met speelgoedsoldaatjes, ruimtevaarders, plastic dieren, schelpen en voertuigen. De hanglamp, gemaakt van een oude metalen prullenbak, biedt een soortgelijk tafereel. In de bonte chaos prijken een vissenkop en een Thunderbird-vliegschip.

De lamp heeft hij Not Made in China genoemd. "Omdat ik deze zelf heb gemaakt en de meeste onderdelen die ik gebruik uit China komen."

Art nouveau

Een ander pronkstuk is een soort koekoeksklok opgepimt met een hertenkop, vogeltjes, bladeren en dennenappels. "Ik wilde altijd al zo'n klok "vertelt hij "Maar ik kon in de winkel nooit een klok vinden die ik mooi vond. Dus heb ik er zelf maar een gemaakt. Alleen het uurwerk moet ik nog nakijken. Met zijn kringloopobjecten wil hij laten zien dat afval eigenlijk niet bestaat en dat van alles kunst gemaakt kan worden. Naast sculpturen maakt hij vrij grafisch werk in de vorm van illustraties en tekeningen . Deze ontwerpt hij met de computer om ze daarna op verschillende wijze ui te printen. Zo is hij samen met een vriend bezig om van zijn illustraties T-shirts te laten drukken. Van enkele andere heeft hij prints in fotolijstjes gezet. Zijn vrije werk promoot hij onder de naam "Jeugdstijl "een letterlijke vertaling van "Jugendstil." Deze kunststroming ook wel art nouveau genoemd, stond bekend om een weelderige schilderstijl met vaak elementen van planten, bloemen en vogels. Alex,"Jugendstil is altijd mijn favoriete kunststroming geweest. Ik ben fan van Alfons Munche . Een Tsjech, die vooral bekend is door zijn affiches, vaak met vrouwen erop. Femme fatales, die ook voorkomen in mijn werk.

Madonna'

Een terugkerend element zijn religieuze iconen, zoals madonna's . "Ik geloof zelf niet. Het is een beetje mijn afkeer van religie, maar tegelijkertijd de fascinatie ervan. Ik ben protestants opgevoed, net als mijn moeder. Dat geloof is vrij sober. Mijn vader is van oorsprong katholiek. Toen ik twaalf was had hij een icoon meegenomen, met een madonna en bladgoud. Ik was gefascineerd door dat overdadige. "Zelf heeft hij één van zijn madonna tekeningen uitgevoerd als een schilderij met aluminium platen en led-lichtjes. 

Tatoeages zijn een andere inspiratiebron.  Alex  "Ik heb zelf tatoeëer apparatuur gehad en een tatoeage op mijn arm gemaakt. Het was niet iets voor mij. Ik kwam er snel achter dat ik dit beter kon overlaten aan een professional . Ik heb de tatoeages op mijn armen wel zelf ontworpen. Hoewel hij geen morele boodschap meegeeft, deelt hij soms wel plaagstootjes uit. Naar de kerk bijvoorbeeld of naar oorlog voerders. Als parodie op de propaganda van het communisme maakte hij posters me Mao Tse-Tung van China en Kim Jong-Il van Noord-Korea. Beiden met clownsneus en gekleed in een Amerikaans gevangenispak.